Voor de master Strafrecht studenten onder ons staat volgende week in het teken van het eerste tentamen en oh ja, ook van het inleveren van het voorlopige scriptiethema. Misschien ben je al goed op weg en heb je al een thema of zelfs als een specifiek onderwerp: good job! Maar het kan ook heel goed zijn dat je er nog niet naar hebt gekeken of bent verdwaald in het bos van alle strafrechtelijke onderwerpen. In dit blog zal ik je wat tips geven voor het zoeken naar een goed onderwerp.
Allereerst, blijf ademen. Ondanks dat je waarschijnlijk druk bezig bent met leren voor de tentamens, is het kiezen van een goed scriptiethema niet minder belangrijk. Je profiteert hier namelijk enorm van in periode 3 en vooral in periode 4, wanneer je daadwerkelijk moet gaan schrijven. Neem er dus echt even de tijd voor en plan een moment in waarop je even in de literatuur kunt duiken. Reken hier niet een uurtje voor, maar reserveer echt een dagdeel. Dit zal je zeker nodig hebben om tot een goed onderwerp te komen (tenzij je natuurlijk al een goed idee hebt van een thema).
Daarnaast is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat een themakeuze nog niet zo gedetailleerd hoeft te zijn. Als je kijkt naar de laatste slides van de derde plenaire bijeenkomst kan je dat ook zien; het zijn vrij grove thema’s. Maak het jezelf dan ook niet te moeilijk om al tot een fijnmazig onderwerp te komen. Je mag dit natuurlijk zeker inleveren als je het al weet, maar als je er niet uitkomt is het geen probleem! Dit komt later wel.
Dan het echte werk: het zoeken naar een thema. Hiervoor is het van belang of je al een bepaald ‘breed thema’ in gedachte hebt wat je interessant vindt. Bijvoorbeeld strafprocesrecht, sanctierecht, materiaal strafrecht, opzet en schuld, etc. Als je dit hebt, kun je dit gebruiken om op die termen te zoeken in bijvoorbeeld legal intelligence. Je kunt daarna wat artikelen doorspitten om tot een selectief thema te kunnen komen. Let op: ga de artikelen niet helemaal van begin tot eind lezen, maar scan deze om het idee te kunnen achterhalen.
Als je nog echt geen idee hebt, is het een goed idee om op websites van strafrechtsbladen te kijken, bijvoorbeeld Bijzonder Strafrecht. Op deze website worden elke dag actuele strafrechtelijke thema’s beschreven. Misschien staat hier wat interessants in? Sowieso is het aan te bevelen om recente tijdschriftuitgaves door te nemen om een idee te krijgen in de huidige ontwikkelingen. Denk aan het blad Sancties, Nederlands Juristenblad en Ars Aequi.
Waar ik persoonlijk veel aan heb gehad is het doornemen van oude aantekeningen. Tijdens de Bachelor heb je bij bepaalde vakken ook stilgestaan bij problematiek, maar ben je daar niet altijd op in gegaan. Je masterscriptie is dan een uitgerekend moment om hier verder onderzoek naar te doen! Ook de leerboeken kunnen daarbij helpen.
De key blijft echt om de tijd te nemen voor het doornemen van allerlei artikelen en onderwerpen. Lezen helpt je verder! Zorg er daarbij voor dat je niet verdwaalt in het web van allerlei onderwerpen, maar blijf gefocust op wat je nou daadwerkelijk leest. Is het wel strafrechtelijk relevant? En is er een kennislacune? Is het antwoord nee: stop dan met lezen en ga verder op zoektocht. Zo voorkom je dat je veel tijd besteed aan irrelevante onderwerpen. Blijf dus constant bewust van wat je leest en ga actief opzoek naar artikelen, jurisprudentie en kamerstukken.
Hopelijk helpt dit jullie wat in de zoektocht naar een scriptiethema! Als er vragen zijn kan je altijd een mailtje sturen naar info@adinformandum.nl .
Wij denken graag met jullie mee!
Heel veel succes!
Liefs,
Jessica
h.t. Ab Actis